Recenzie: „Ready Player One”

Autor: Ernest Cline

Titlu original: Ready Player One

Traducere din limba engleză: Mihai-Dan Pavelescu

Editura: Nemira

Notă: 5/5

Este anul 2044 si lumea noastra a ajuns un loc in care n-ai vrea sa traiesti. Am ramas farar petrol. Ne-am distrus climatul. Foametea, saracia si bolilele sunt pretutindeni.

Precum multi altii, Wade Watts evadeaza din aceasta realitate trista conectându-se zile intregi la OASIS, o utopie virtuala larg raspândita unde poti sa fii tot ce vrei tu sa fii si poti trai, iubi si calatori pe oricare dintre cele zecile de mii de planete care alcatuiesc lumea virtuala.

Şi ca aproape tot restul oamenilor, Wade este obsedat de lozul de loterie suprem care sta undeva ascuns in aceasta realitate virtuala: fondatorul OASIS, James Halliday, care moare fara mostenitor, a promis sa lase mostenire intreaga avere si controlul realitatii virtuale celui care va reusi sa ajunga la capatul vânatorii de comori prin intreagul univers virtual pe care a pus-o la cale inainte de moartea sa.

Ani intregi, milioane de oameni au incercat fara success sa duca la capat cautarea si sa descifreze indiciile inspirate din cultura anilor `80 lasate in urma de James Halliday. Atunci când Wade devine primul om care reuseste sa rezolve primul puzzle din vânatoare, el intra intr-o cursa pe viata si pe moarte cu alti mii de concurenti si asta va schimba complet lumea lui.

Sursă text

 

„Viața este în majoritatea timpului un rahat. Doar jocurile video o fac suportabilă.”

 

Suntem în anul 2044 când lumea a devenit un loc greu de trăit. Oamenii au devenit din ce în ce mai săraci iar bolile și foametea și-au făcut și ele apariția destul devreme.

tumblr_nexa4r72IG1tj3x5wo1_1280

În această lume trăiești Wade Watts, un tânăr care urmează să termine școala în curând și care locuiește în rulota mătușii sale. Singura metodă prin care acesta putea să scape de realitatea care-l înconjura era logarea în SISAO, o lume virtuală în care puteai să faci tot ceea ce-ți dorești, să călătorești unde vrei și să fii oricum voiai.

Viața tuturor se schimbă în momentul în care este anunțată moartea lui James Halliday, creatorul SISAO. Înainte să moară, acesta a înregistrat un video în care menționa că toata averea sa, inclusiv tot sistemul SISAO îi va rămâne jucătorului care găsește „oul”. Acesta era bine ascuns într-una din lumile din SISAO. Înainte ca video-ul să se termine, Halliday a lăsat primul indiciu care ducea spre prima cheie.

„Trei chei ascunse deschid trei porți tăinuite

Unde veți fi testați pentru talente explicite

Și supraviețuitorii acestor strâmtori deosebite

Vor ajunge la Sfârșitul cu răsplăți fericite”

De atunci fiecare persoană din SISAO a pornit în căutarea „oului”. După mai mulți ani cel care a reușit să găsească prima cheie a fost Wade sub numele avatarului său, Parzival. Acesta a devenit faimos în SISAO și în scurt timp și alți gunteri (denumire pe care o primeau cei care porneau în căutarea „oului”) au descoperit și ei prima cheie.

tumblr_nuc1jzEHbc1saxfomo1_540

Atât Parzival cât  și ceilalți patru gunteri care ocupau primele 5 locuri au primit email-uri de la presă și de la tot felul de magazine pentru a le face reclama la produsele vândute. Printre aceste emailuri se gâsește și un email de la un angajat IOI (Innovative Online Industries-firmă care dorea să pună mâna pe SISAO pentru a taxa persoanele care voiau să aibe parte în continuare de realitatea virtuală). După întrevederea cu directorul IOI, Parzival este nevoit să îi anunțe și pe ceilalți 4 gunteri despre ceea ce a discutat cu Sorrento.

tumblr_nv3tj3NzoY1u31qlfo1_540Căutarea „oului” se dovedește a fi mai grea decât ceea ce și-a imaginat Parzival. Pentru găsirea primei chei, cât și a celorlalte, jucătorul trebuia să știe foarte multe informații despre viața lui Halliday, acesta făcând referire fie la copilăria lui, la muzica din anii 80 sau la jocurile lui preferate.

Căutarea devine din ce în ce mai interesantă. Parzival își pierde prietenii și ajunge de pe locul  1 pe locul 3. După ce găsește și a doua cheie realizează că Sorrento a ajuns mult mai repede decât se aștepta la cea de-a treia cheie și aproape că a ajuns pe locul 1.

Parzival pune la cale un plan prin care dorește să intre în sediul IOI pentru mai multe informații despre încercările acestora de a trece prin ultima poartă. Acesta fură mai multe informații și reușește să re-programeze anumiți roboți pentru a fi în favoarea lui.

După ce evadează din clădirea IOI, Parzival împreună cu ceilalți gunteri se pregătesc pentru cea mai mare bătălie din istoria jocurilor video.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: