Recenzie: „Țara Zăpezilor”

Autor: Yasunari Kawabata

Titlu original: 雪国/ Yuki Guni

Traducere din limba japoneză: Stanca Cionca

Editura: Humanitas Fiction

Notă: 4/5

 

Departe de Tokyo, în liniștea vătuită a munților acoperiți de zăpadă, Shimamura și Komako trăiesc o ciudată poveste de dragoste. Bărbatul nu pare atașat de geisha, dar, de fiecare dată când ajunge în mica stațiune termală, o caută. Iar ea găsește tot felul de pretexte pentru a veni nechemată și pentru a i se confesa. Ceea e este însă mai important rămâne mereu nerostit.

 

883f7a3199aed1d9d83d1bf248dd4954

 

“As he caught his footing, his head fell back, and the Milky Way flowed down inside him with a roar.”

 

„Țara Zăpezilor” este o carte destul de fascinantă care îl atrage pe cititor destul de repede. Este prezentată relația dintre un bărbat din Tokyo, pasionat de dans și de artă în general și Komako, o fată din provincie care ajunge să devină gheișă.

De când vine prima dată în regiunea dintre munți, Shimamura (personajul masculin) o observă pe Yoko, o tânără care avea grijă de către un bărbat mai în vârstă decât ea și care era bolnav. Acesta este atras de inocența și puritatea acestei fete, precum și de modul în care îl îngrijea pe bărbat.

După întălnirea cu Yoko și după plimbările sale prin munți, Shimamura o întâlnește pe Komako. După ce petrece ceva timp cu ea, bărbatul își dă seama că este atras și de ea, singura problemă fiind faptul că el era deja însurat și avea o familie în Tokyo.

 

“He was conscious of an emptiness that made him see Komako’s life as beautiful but wasted, even though he himself was the object of her love; and yet the woman’s existence, her straining to live, came touching him like naked skin. He pitied her, and he pitied himself.”

 

Pe tot parcursul romanului este prezentată relația dintre Shimamura și Komako și pasiunea pe care personajul principal masculin o făcuse și pentru Yoko. Întregul univers creat de Kawabata în „Țara Zăpezilor” este un univers al ambiguităților deoarece nu sunt explicate concret sentimentele personajelor.

 

Komako oscilează între a vrea să petreacă mai mult timp cu Shimamura și a nu-l mai putea vedea niciodată. Nici sentimentele lui Shimamura nu sunt ușor de înțeles. Acesta oscilează între puritatea lui Yoko și Komako.

Nici sfărșitul romanului nu luminează cititorul, finalul fiind și el unul ambiguu și lăsat interpretărilor.

“After all, only women are able really to love.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: