Recenzie: „All the bright places”

Autor: Jennifer Niven

Titlu original: All the Bright Places

Editura: Penguin Books

Notă: 3,50/5

Theodore Finch wants to take his own life.

Violet Markey is devastated by her sister’s death.

They meet on the ledge of the school bell tower and so their story begins. It’s only together they can be themselves…

But, as Violet’s world grows, Finch’s begin to shrink. How far will Violet go to save the boy she has come to love?

„All the Bright Places” prezintă poveștile de viață și relația dintre Theodore Finch și Violet Markey, doi elevi de liceu cărora le-a trecut prin minte să se sinucidă. Motivele pentru care voiau să facă acest lucru sunt diferite din cauza trecutului fiecăruia.

Violet a trecut prin momente neplăcute de când sora sa mai mare a murit într-un accident de mașină. De atunci, viața acesteia s-a schimbat complet, aceasta nereușind să se mai implice în activitățile pe care le făcea înainte.

Finch a avut o copilărie destul de tristă având în vedere că tatăl lui a ales să-și părăsească familia. Fiind agresat de către tatăl său și bullied la școală, acesta a mai avut tendința să își ia viața și înainte dar din anumite motive nu a făcut-o.

Deși sunt în același liceu aceștia nu-și vorbesc prea mult, aproape deloc, până când cei doi se întâlnesc în turnul școlii de unde Finch o salvează pe Violet. După acest episod, aceștia se întâlnesc la cursul de geografie pentru care trebuie să pregătească un proiect.

Pe parcursul proiectului relația dintre Violet și Finch se schimbă și ajung să fie împreună. Aceștia merg prin diverse locuri din Indiana, locuri în care aceștia își fac foarte multe amintiri plăcute.

“You are all the colors in one, at full brightness.”

Finch reușește să o scoată pe Violet din starea produsă de către moartea surorii sale. Violet începe din nou să conducă și să scrie. După ce Violet întârzie acasă, părinții acesteia îi interzic să se mai vadă cu Finch, agravând situația în care este.

Depresia care a pus stăpânire pe Finch încă de când era mic devine din ce în ce mai  agresivă. Acesta se hotărăște să dispară după o ceartă cu Violet. Finalul cărții este unul trist dar și destul de ușor de intuit.

Cartea nu este una deloc una rea iar subiectul, prezent și în alte cărți, este interesant. Oricât de mult ar încerca oamenii din împrejur să te ajute și să-ți fie alături, uneori trebuie să te ajuți singur. Însă deseori suferița și gândurile domină rațiunea.

Deși mi-a plăcut cartea am ales să îi dau o notă relativ mică deoarece finalul a fost oarecum de-așteptat de pe la mijlocul poveștii. Totuși cartea este foarte captivantă și atrage foarte mult contrastul dintre „a vrea să trăiești” și „a vrea să mori”.

“Because it’s not a lie if it’s how you feel.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: