Recenzie: „Wabi-Sabi”

Autor: Francesc Miralles

Titlu original: „Wabi-Sabi”

Traducere limba spaniolă: Tudora Șandru Mehedinți

Editura: Humanitas Fiction

Nota: 5/5

În Barcelona zilelor noastre, Samuel trăiește o poveste de dragoste cu Gabriela, dar locuiește în apartamentul lui de burlac împreună cu motanul Mishima. În afara cursurilor de germană pe care le predă la universitate, îl ajută ocazionale pe Titus, originalul său vecin, la redactarea unor cărți de dezvoltare personală. Într-o dimineață de iunie, primește din Japonia o vedere enigmatică pe care scrie doar: Wabi-Sabi. La îndemnul lui Titus, după ce Gabriela îi anunță sfârșitul legăturii lor, Samuel pleacă într-o călătorie în Kyōto, sperând să dezlege misterul.

„Wabi-Sabi” este o carte destul de interesantă care prezintă povestea lui Samuel, un profesor de germană din Barcelona. Într-o zi, acesta a primit o vedere cu o maneki neko* tocmai din Japonia iar la câteva zile distanța a mai primit încă o vedere tot din același loc. Sfătuit de către prietenul său Titus, acesta se hotărăște să plece în Japonia în cautarea persoanei care-i trimitea acele vederi.

După multe ore de zbor ajunge în Japonia unde dă nas în nas cu o cultură care îmbină elementele moderne cu cele vechi. Încearcă să caute adresa de la care îi sunt trimise vederile însă nimeni nu voia să-l ajute. Atunci când descoperă cine este expeditorul acelor vederi nu-i vine să creadă și continuă șederea în Japonia pentru a afla mai multe despre wabi-sabi (plăcerea de a găsi frumusețea în imperfect și acceptarea faptului că nimic nu ține veșnic). Timpul petrecut în Japonia îl ajută pe Samuel atât în înțelegerea conceptului de wabi-sabi, cât și cu despărțirea de Gabriela.

„Salută-ți norocul, și norocul îți va răspunde la salut.”

Povestea din „Wabi-sabi” atrage în primul rând prin simplitatea textului care este foarte ușor de citit dar și prin explicarea conceptelor japoneze în așa fel încât să fie înțelese de oricine. Din punctul meu de vedere, cartea transmite ideea de a avea o viață cât mai simplă, fără regrete, în care chiar dacă se întâmplă ceva rău să vezi mereu partea plină a paharului.

Ce mi-a plăcut cel mai mult în carte a fost pasajul în care erau explicate cele trei maimuțe care se găsesc și în emoji și pe care toată lumea le folosește: 🙈🙉🙊. Acestre trei maimuțe se găsesc într-un templul Tōshōgū din Japonia și reprezintă mantra următoare:

„Mizaru. Kikarazu. Iwazaru.”

(See no evil. Hear no evil. Talk no evil.)

Mai pe scurt cele trei maimuțe reprezintă “regulile” pe care oamenii ar trebui să le respecte pentru a putea avea o viața liniștită. Atâta timp cât oamenii își trăiesc viața după acest principiu nimic nu poate să le îngreuneze traiul.

Este genul de carte care te ajută să înțelegi de ce trebuie să vezi mereu parte bună în orice ți se întâmplă și, totodată, îți arată viața printr-o prismă nouă.

*Maneki neko – pisica norocului („originea acestei figurine foarte populare in magazinele japoneze trebuie căutată în China, unde în secolul al IX-lea se credea că, atunci când o pisică se spală pe ureche cu laba, e semn că va veni un musafir (…) O pisică numită Tama stătea mereu în pragul unui templu din zona de vest a orașului Tokyo, ridicat în fața unui copac mare. Într-o zi cu ploaie, un cavaler s-a adăpostit sub copac și Tama i-a tot atras atenția, făcându-i semne cu laba. Plin de curiozitate, acesta și-a părăsit adăpostul și s-a apropiat de pisică. Atunci, un fulger a lovit copacul și tot ce era în jur (…) Altă poveste vorbește despre o femeie foarte săracă, Imada, care și-a abandonat pisica pentru că nu se mai putea întreține nici pe sine. Atunci animalul i-a apărut în vis, dându-i instrucțiuni cum s-o modeleze în lut și, astfel, să atragă norocul. Femeia a făcut întocmai, și, când a terminat, un trecător a văzut figurina și a ținut morțiș s-o cumpere. Din ziua aceea, Imada a făcut o puzderie de figurine și a avut atât de mulți clienți, încât a scăpat de nevoi.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: